Suomi on yksi Euroopan nousevista esports-maista, ja meiltä päin on noussut jo muutamia menestyksekkäitä joukkeuita ja pelaajia. Esimerkiksi ENCE eSports ja HAVU ovat tunnettuja nimiä myös Suomen rajojen ulkopuolella. Molempien palkintokaapista löytyy jo komeita pokaaleja ja vielä komeampia rahasummia, joita turnausmenestys on tuonut tullessaan. Suomella on myös oma esports-maajoukkue, joka osallistuu MM-kisoihin joka vuosi. Joukkueeseen pääsystä järjestetään vuosittaiset karsinnat, joiden voittajat pääsevät edustamaan sinivalkoisia värejä MM-tasolla. Vuoden 2020 MM-kisat järjestetään Etelä-Koreassa, ja niihin osallistuu peräti 54 maata. Kilpailulajeina ovat Tekken 7, Dota 2 ja Pro Evolution Soccer 2020.

Suomalaiset esports-joukkueet eroavat toisistaan siinä mielessä, että osa niistä keskittyy yksinpeleihin, osa taas enemmän moninpeleihin. Esimerkiksi suosittuja CS:GO- ja Dota 2 -pelejä pelataan viiden hengen joukkueessa, mutta vaikkapa Tekken 7 on puhtaasti yksilölaji. Esports on Suomessa suosittua niin tyttöjen kuin poikienkin keskuudessa, mutta parhaat joukkueet ovat lähes kokonaan poikien muodostamia. Myös joukkueiden keski-ikä vaihtelee, mutta se on tavallisesti noin 20–30 vuotta.

ENCE eSports

ENCE eSports on noussut viime vuosina Suomen suosituimmaksi esports-joukkueeksi ennen kilpailijoitaan HAVU Gamingia ja Team Giganttia. Vuonna 2013 perustettu ENCE pyörittää toimintaansa nykyään yli miljoonan euron liikevaihdolla, ja sillä on joukkueita useassa eri lajissa Hearthstonesta Starcraft II:een. Ykköslajina on kuitenkin CS:GO, jossa ENCE on kuulunut jo parin vuoden ajan maailman eliittin. ENCE:n palkintokaapista löytyy muun muassa kultaa ja hopea DreamHackista sekä Blast Pro Seriesin voitto vuodelta 2019.

HAVU Gaming

Vuonna 2017 perustettu ja perisuomalaisella nimellä varustettu HAVU Gaming tarjoaa ENCE:lle kovan haastajan Suomen ykkösjoukkueen tittelistä esportsissa. HAVU:n menestynein joukkue osallistuu ENCE:n tapaan CS:GO-turnauksiin, mutta seuran väreissä pelataan myös muun muassa Fortnitea ja NHL:ää. Tänä päivänä HAVU Gaming on Suomen paras joukkue nimenomaan Counter-Strike Global Offensivessa, jossa se on ohittanut ENCE:n nousten ranking-listalla 25 parhaan joukkoon.

Alliance

Alliance on ruotsalainen esports-joukkue, joka tunnetaan erityisesti vuoden 2013 menestystarinastaan The International -turnauksessa. Tämä Dota 2 -pelin ykkösturnaus oli länsinaapurin pojille melkoisen tuottoisa tapaus, sillä voitosta napsahti tilille vajaat miljoona euroa hyvää. Kyseessä on Ninjas in Pyjamasin ja Fanaticin ohella yksi Ruotsin parhaista esports-joukkueista.

Kuinka päästä esports-joukkueen jäseneksi?

Onko unelmasi oma ura esportsin parissa, joka voisi parhaimmassa tapauksessa johtaa jopa maajoukkuekutsuun? Ensimmäinen askel on päästä jonkin suomalaisen esports-joukkueen jäseneksi. Ehkäpä sinulla on kavereita, jotka tykkäävät myös pelaamisesta? Siinä tapauksessa voitte hyvin perustaa joukkueen yhdessä. Toinen vinkkimme on suomalaisten esports-aiheisten keskustelufoorumeiden seuraaminen. Foorumeilla jutellaan usein joukkueiden perustamisesta, ja on hyvin yleistä, että keskusteluaiheissa haetaan pelaajaa tai joukkuetta. Monissa kaupungeissa on myös esports-yhdistyksiä, joihin kaikki ovat tervetulleita. Tavallisesti ei ole väliä, kauanko olet pelannut, kunhan vain kiinnostusta ja intoa riittää.

Osa yhdistyksistä toivottaa kaikki tulijat tervetulleeksi, osassa taas on 16 vuoden ikäraja, joka toimii monen virallisen sarjankin ikärajana. Näissä yhdistyksissä voit joko perustaa oman joukkueen tai liittyä jo olemassa olevaan tiimiin. Pelejä on yleensä tarjolla laajalla rintamalla Dota 2:sta Overwatchiin, FIFA:an ja League of Legendsiin asti.   

Menestyneimmät suomalaiset esports-joukkueet

Osa suomalaisjoukkeista on menestynyt maailmalla paremmin kuin toiset. Selkeästi kovimmat saavutukset ovat edelleen ENCE:llä, joka on tosin ehtinyt osallistumaankin paljon useampiin turnauksiin kuin vaikkapa HAVU. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että ENCE on ollut mukana jo vuodesta 2013.

Oli miten oli, ENCE:n kaltaiseen menestykseen ei muilla ole ollut vielä asiaa. Joukkueen palkintokaapista löytyy mestaruus muun muassa näistä turnauksista ja sarjoista: IeSF World Championship 206, StarSeries season 6, DreamHack Open Winter ja BLAST Pro Series Madrid 2019. Maailman CS:GO-rankingissa ENCE on ollut parhaimmillaan peräti toisena, mutta viime vuosina se on valunut hiljalleen 25:n parhaan ulkopuolelle.

HAVU Gaming on tehnyt nousua kohti esports-eliittiä monissa peleissä, joista mainitsimmekin jo CS:GO:n, jossa se on kirjoitushetkellä Suomen ykkösjoukkue. Kesäkuussa 2020 HAVU voitti myös NHL-videopelin arvostetuimman sarjan European Championship Leaguen. Kyseessä oli todella kova saavutus, josta teki entistä makeamman se, että finaalissa kaatui ruotsalainen Linköping HC. ”Den glider in”-biisi on varmasti soinut pelin jälkeen useammankin kerran!

Suomi on esportsin saralla yksi kovimmista maista millä mittarilla tahansa. Esimerkiksi tienattuja palkintorahoja vertailtaessa Suomi on komeasti sijalla 10, takanaan muun muassa sellaisia suurmaita kuin Iso-Britannia, Australia ja Brasilia. Pohjoismaisessa vertailussa Ruotsi ja Tanska ovat kuitenkin toistaiseksi hieman edellä. Maailman ykkösmaat ovat Yhdysvallat, Kiina ja Etelä-Korea, joissa tietysti riittää pelaajamassaakin hieman eri tavalla kuin Suomessa.

Menestyneimmät yksittäiset pelaajat

Suomesta löytyy jo melkoinen määrä kovan luokan esports-ammattilaisia, jotka ovat menestyneet niin CS:GO:ssa, Dota 2:ssa kuin League of Legendsissäkin.

Dota 2:n kohdalla varmasti tunnetuin kolmikko ovat Team Liquidin Dota 2 -joukkueessa tienestejä takoneet Jesse ”JerAx” Vainikka ja Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen sekä Team OG:sta tunnettu Topias ”Topson” Taavitsainen. Nämä kolme lajinsa tähtipelaajaa ovat tienanneet ainoina suomalaispelaajina peleistään reilusti yli miljoona euroa.

CS:GO:n puolella palkintorahat ovat selvästi pienempiä, mutta se ei ole estänyt useampiakin suomalaispelaajia ylittämästä 100 000 euron uratienestejä. Tunnetuin CS:GO-ammattilaisemme on varmasti Aleksi ”allu” Jalli, joka kolkuttelee jo pian puolen miljoonan euron haamurajaa. Muita kovia tekijöitä ovat muun muassa Miika ”SuNny” Kemppi, Aleksi ”Aleksib” Virolainen sekä Jere ”sergej” Salo.

Muista peleistä maininnan ansaitsee ehdottomasti Starcraft II -tähti Joona ”Serral” Sotala. ENCE:ssä jo vuodesta 2016 pelannut Sotala nousi uransa toistaiseksi kirkkaimpiin parrasvaloihin vuonna 2018, kun hän voitti MM-tason WCS Global Finals -turnauksen. Sotala kuittasi urakastaan komeasti lähes neljännesmiljoonan. Hän on myös ollut aikoinaan Starcraftin ranking-ykkönen koko maailmassa.

Jesse ”JerAx” Vainikka

Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen

Topias ”Topson” Taavitsainen


Näillä sivustoilla voit lyödä vetoa e-sport kohteista

1
100%
ARVOSANA

100 % vedonlyöntibonus aina 300 euroon asti

Suosittu ComeOn Casino ja Vedonlyönti tarjoaa uusille pelaajilleen kaksi bonusvaihtoehtoa: joko 400 % 40 euroon asti tai 100 % 300 euroon asti. Molemmat bonukset ovat käytettävissä vedonlyöntiin ja esports-kohteisiin!