DOTA 2

DotA 2 eli Defense of the Ancients on suosittu MOBA-peli, joka monen muun suositun moninpelin tapaan juontaa juurensa pelaajien itsensä peruspeliin tekemiin muutoksiin. Pelin ensimmäinen versio, eli pelkkä DotA, tuli markkinoille vuonna 2003 modina Blizzardin suositulle Warcraft 3 -pelille. Nykyinen DotA 2 juontaa juurensa tästä pelistä, mutta on kuitenkin tehty Valven toimesta täysin omalla tekniikalla. Peli on kuitenkin edelleen täysin ilmainen, mikä selittääkin osaltaan pelin todella suuren suosion.

DotA 2 -vedonlyönti

Vedonlyönti DotA 2 -pelissä tapahtuu netissä käsin, ja erilaisilla sivustoilla on tarjolla erilaiset tapahtumat ja kohteet. Esimerkiksi pelaajien itsensä alkuaikoina rakentamilla sivustoilla vedonlyönti tapahtui erilaisilla välineillä tai muilla hyödykkeillä. Itse DotA 2 -pelihän on ilmainen, mutta siinä voi kuitenkin ostaa eri hyödykkeitä tai esimerkiksi aseita, joiden myynnillä itse peliä rahoitetaan.

Viime aikoina DotA 2 on kuitenkin noussut yhdeksi suurimmista vedonlyöntikohteista perinteisten pelien eli urheilulajien rinnalle. Monelta eri vedonlyöntisivustolta löytyy varsinkin suurten turnausten aikana todella paljon kohteita ihan oikealla rahalla pelattavaksi. Moni sivusto tarjoaa uusille pelaajille ilmaisia vetoja, tai esimerkiksi sadan tai kahdensadan prosentin bonuksia tehdyille talletuksille. Ennen vetojen asettamista on kuitenkin syytä tutustua peliin tarkemmin, lukaista muutamaa DotA 2 -blogia tai katsoa asiaankuuluvia videoita YouTubesta.

DotA 2 -pelistä yleisesti

Tässä pelissä, kuten yleensäkin kaikessa kilpaurheilussa, on tarkoituksena voittaa vastapuolen tiimi. Pelaajat kilpailevat siis keskenään kahdessa tiimissä, joissa kummassakin on viisi pelaajaa. Tarkoitus on tuhota “Ancient”, joka tietenkin löytyy vastustajan tukikohdasta. Kartalta löytyy erilaisia polkuja eli reittejä, joiden kautta pelaajien täytyy taistella tiensä vastustajan tukikohtaan.

Pääasiallisesti tukikohtaan saapuminen onnistuu nostamalla oman ukkelin tasoa, mikä taas hoituu tappamalla vihollisen yksiköitä tai tuhoamalla tekoälyn ohjaamia ukkeleita tai rakennuksia. Tasoa nostamalla ukkelin eli ohjastetun sankarin kyvyt paranevat, jolloin on helpompi tuhota vihollinen. Kaikkiaan pelistä löytyy yli sata erilaista sankaria pelaajien ohjastettavaksi, joten tältä osalta strategiat eivät lopu kesken. Tämä myös tarkoittaa sitä. että mikäli haluat pelata DotA 2 -peliä rahasta, on syytä käyttää peliin tutustumiseen jonkin verran aikaa. Kaikki eri sankarien kyvyt sekä heikkoudet on syytä tuntea tarkkaan. Tässä on myös varmasti osasyy pelin suureen suosioon ja vakaaseen kannattajakuntaan, sillä pelin pelaamiseen tarvitaan ennen kaikkea taitoa. Onni ei oikeastaan näyttelee osaa ollenkaan.

DotA 2 ja sponsoroidut turnaukset

Kun peli julkaistiin vuonna 2013 siivitettiin sen suosiota erilaisilla Valven järjestämillä sponsoroiduilla turnauksilla. Kyse ei ollut mistään netti-ilmiöstä, vaan tapahtumat olivat suorastaan massiivisia. Sama trendi on jatkunut tämänkin jälkeen; ilmiö on siirtynyt sponsoroiduista tapahtumista täysin pelaajien itsensä järjestämiin turnauksiin ja vielä suurempiin tapahtumiin.

Tapahtumat ovat lyöneet itsensä läpi laajemminkin, ja kiitos netin erilaisten palveluiden tapahtumia striimataan nykyään suorana jopa kymmenille miljoonille katsojille. Ne siis vetävät vertoja suurillekin urheilutapahtumille. Täten ei ole mikään ihme, että vedonlyöntisivustot ovat alkaneet tarjota kertoimia ja vetoja kaikkiin normaalia hiukankin suurempiin tapahtumiin.

Yhteenveto

DotA 2 on ehkä kaikkien aikojen suosituin MOBA-peli. Vaikka saattaakin vaikuttaa siltä, että se on noussut suosioon nopeasti, on totuus toisenlainen. Peli on ollut tavallaan kehitteillä jo vuosikymmenen ajan, ja sen kehitys perustuu nimenomaan pelaajien omaan aktiivisuuteen sekä omalla ajalla ja rahalla tehtyihin investointeihin. Suosiota ei siis ole ostettu mainoskampanjoilla, vaan se kumpuaa siitä yksinkertaisesta tosiasiasta, että kyseessä on erinomainen peli. Voit itse ladata sen ilmaiseksi Steamistä ja kokeilla. Vetoa pelistä pääset puolestaan lyömään monella suositulla vedonlyöntisivustolla.